Autor Wątek: Po co jeść płatki owsiane?  (Przeczytany 9439 razy)

Offline wujcio Mariusz

  • Administrator
  • ******
  • Wiadomości: 120
    • Polska Historia Rodu DELUGA
Po co jeść płatki owsiane?
« dnia: 2009.12.26 / 20:41:03 »
Oto zaczytane, kolejne, nieprzebierane opinie o płatkach owsianych:

Cyt. 1
Warto jeść platki, sa doskonale na śniadanie. Dodaja energii na cały dzień. Smaczne i doskonale wplywają na pracę jelit.
Cyt. 2
W mojej diecie jest to niezastąpiony produkt śniadaniowy, można je spożywać na wiele sposobow i za każdym razem są przepyszne. Obojętnie czy zrobić je na słono czy słodko. Można z nich przyżądzać wiele dietetycznych słodkości jak np. placki owsiane, ciastka... Do tego mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, świetnie wpływają na pracę jelit i bardzo poprawiają przemianę materii (wiem po sobie), oczyszczają organizm z toksyn, zawierają mnustwo błonnika i dobre węglowodany. Dają uczucie sytości na długi czas. Jak najbardziej polecam płatki owsiane (szczegolnie gorskie gdyż są mniej przetworzone od błyskawicznych).
Cyt. 3
Mam troszkę problemów z żołądkiem i płatki polecił mi lekarz. Na początku nie umiałam ich przełknąć ale w końcu się przekonałam i teraz to jedno z moich ulubionych śniadań. Są bardzo sycące i można je różnie przyrządzać-z rodzynkami, orzechami różnymi owocami. Polecam.
Cyt. 4
Płatki owsiane są pyszne. Niedawno odkryłam, że można je jeść z jogurtem, a nie tylko gotowane na mleku.
Cyt. 5
Zaspokajają głód, doskonale nadaja sie na dodatek do mleka, swietne jezeli je sie wczesniej zaparzy bądź namoczy w wodzie. Doskonale do pieczenia = ciasteczka z płatków owsianych (łatwe do zrobienia). Sporo błonnika, działaja korzystnie na trawienie. Polecam choc jak zwykle przestrzegam przed węglowodanami duza ilosc na 100g! dlatego z umiarem stosowac i jesc zazwczaj rano. Polecam.
Cyt. 6
Uwielbiam owsiankę, płatki owsiane mają dużo błonnika, regulują metabolizm i są fantastyczne zarówno na śniadanie jak i kolację. Mam nawet przepis na ciasteczka owiane, całkiem niezłe :)
Cyt. 7
Żadne płatki nie zastąpią tych owsianych, ugotowanych na mleku... najlepsze śniadanie na zimowe poranki...z dodatkiem truskawek, jagód, malin...a także świetne gdy ma się ochotę na coś słodkiego. niezastąpiona alternatywa... i niesłychanie poprawiają trawienie...
Cyt. 8
Platki maja duzo blonnika i sa sycace. maja duze zastosowanie w kuchni - od owsianki przez dodatek do deseru np trusawkawek z joogurtem posypanych owsianka czy zamiast makaronu do zupy owocowej. Można do nich dodac siemie lniane - ta mieszanka idealnie dziala na piekne wlosy. a i platki owsiane parzone sa swietnym pilingiem oraz przy cerze tradzikowej warto nimi myc twarz.
Cyt. 9
Płatki owsiane dzieki dużej zawartości błonnika działają jak miotełki w naszych jelitach, wymiatają zalegające resztki. POza tym dodaja energii na cały dzień, sycą na długo. najbardziej lubię z suszonymi owocami, otrębami i jogurtem naturalnym! POlecam kazdemu!!!
Cyt. 10
Kiedyś płatki owsiane to było moje codzienne śniadanie..teraz jestem na innej diecie ale na pewno do nich wrócę;D Można je robić na milion sposobów..słodko, słono, placuszki. Palce lizać;) a do tego są mega zdrowe, dają uczucie sytości i zawierają błonnik! jak tylko mogę - dziewczynny pamiętajcie, że te zwykłe do gotowania są o niebo lepsze od błyskawicznych (zdrowsze)
Cyt. 11
Nie wyobrażam sobie dnia bez płatków owsianych na mleku. To najlepsze pod sloncem śniadanie. Daje mi energię na pół dnia. Przepis na owsiankęmam w swoim pamiętniku. Kiedy zaczynałam odchudzanie słyszałam od przyjaciół, że nie są wskazane w diecie odchudzającej, że niewłasciwe połączenie białka i węglowodanów, itp. Schudłam 25 kg :) jedząc codziennie wysokokaloryczną owsiankę na 2% mleku :D
Cyt. 12
Są bardzo dobre, nadają się do przyrządzania różnych potraw, deserów, dobrze je jeść same (w postaci owsianki). Mają niski indeks glikemiczny i błonnik, sycą na długo. Do tego witaminy z grupy B. są bardzo zdrowe, idealne na diete. podobno troche odwapniają organizm, dlatego powinno się je jesć z mlekiem czy przetworami mlecznymi :)

Offline wujcio Mariusz

  • Administrator
  • ******
  • Wiadomości: 120
    • Polska Historia Rodu DELUGA
Odp: Po co jeść płatki owsiane?
« Odpowiedź #1 dnia: 2009.12.26 / 21:21:18 »
Zauważcie w powyższych cytatach jedną prawidłowość. Wszyscy przyrządzają płatki owsiane na słodko, z mlekiem, z owocami. Takie właśnie płatki owsiane pamiętam z lat dziecięcych. Były pyszne. No cóż, wówczas jeszcze tolerowałem mleko (czytaj dosłownie "mleko", a nie pomyje serwowane obecnie na półkach sklepowych), oraz nie stroniłem od słodyczy. Problem w tym, że dzisiaj unikam tych dwóch produktów.
Niedawno, bo kilka miesięcy temu, pragnąc urozmaicić nasz domowy jadłospis, próbowałem znaleźć w Internecie jakiś alternatywny przepis na przyrządzenie płatków owsianych, bez mleka i nie na słodko. Niestety, poniosłem totalną porażkę; próbki dostępnych w necie przepisów macie powyżej.  
Nie dałem jednak za wygraną. Razem ze Stasieńką, zaczęliśmy eksperymentować. Fajne to były eksperymenty, ale o dziwo bardzo owocne w skutkach i ostatecznie uwieńczone absolutnym sukcesem.
Cóż się bowiem okazało? Płatki owsiane można przyrządzać z wszystkim tym, co układamy sobie powszechnie na chlebku. Można do nich wkroić pomidor, okrasić je posiekaną kiełbaską, posiekaną szyneczką, lub posiekaną wątróbką; można wmieszać pod koniec gotowania wątrobiankę, a można też pod koniec gotowania wbić do nich jajka (najlepiej same żółtka), czy też zwyczajnie okrasić jajecznicą lub jajkiem sadzonym. Praktycznie, wszystko zależy tylko od naszej pomysłowości. Nie próbowaliśmy jeszcze tylko kombinacji z serami, ale myślę że już niedługo podzielicie się ze mną wrażeniami na ten temat.  ;)
I tym oto sposobem, jeden z naszych codziennych posiłków jest teraz skomponowany na bazie płatków owsianych, którymi wręcz się zachwycamy.
I jeszcze jedno; ze swego doświadczenia polecam płatki naturalne, nie ekspresowe. Uważam, że te zwykłe są jednak smaczniejsze. Zaś aby przyrządzenie ich było mniej pracochłonne, warto zalać je wrzątkiem na dwie - trzy godziny przed przyrządzaniem posiłku.  :)
S M A C Z N E G O    8)

Offline wujcio Mariusz

  • Administrator
  • ******
  • Wiadomości: 120
    • Polska Historia Rodu DELUGA
Odp: Po co jeść płatki owsiane?
« Odpowiedź #2 dnia: 2010.05.02 / 08:44:38 »
Płatki owsiane z serami już wypróbowane. Są wspaniałe!!!  :)
Oczywiście smak takiej potrawy, będzie uzależniony w dużym stopniu od smaku sera jaki użyjemy, a różnice smakowe mogą być olbrzymie.
1. Płatki z serem twardym-żółtym.
Możemy je przyrządzić w ten sposób, że ser ucieramy na grubej tarce (na przykład w paseczki) i na pięć łyżek suchych płatków, po ich ugotowaniu wrzucamy od 1 do 5 łyżek utartego sera i jeszcze chwilę gotujemy. Ser się rozpuści.
Można też gotowe już do jedzenia płatki w miseczce, posypać utartym serem. PYCHA.  ;D
2. Płatki z serem twardym-pleśniowym.
Przyrządzamy je w podobny sposób jak powyżej. Użyjemy jedynie nieco mniejszych ilości sera.
Życzę smacznego.  ;)
P.S.
Czekam na inne, ciekawe przepisy na potrawy.